Kühár Flóris Vallomások és gondolatok

Napi Ima2 imádkozás /layout/img/logo.png

Júl
05

Megint olyan profán hangulatot keltett bennem, hogy valami igazán profán, világi néznivalót kerestem. Meg is találtam hamarosan a muraszomba­ti Szapáry-várkastélyban. A Szapáry címer még rajta van ugyan a gyönyörű négyszögű kétemeletes épület homlok­zatán. De a történelmi név már csak díszítőjelzőként ille­ti meg a várkastélyt, melynek atlaszok által tartott kapu-íve fölött egy egészen egyszerű pléhpajzson ez a felirat áll: Magyar Királyi Adóhivatal. Ez a tábla ritkán kerül ily művészileg kiképzett környezetbe. Két árkádív be van falaz­va, úgy látszik, szükség volt valami mellékhelységre a fo­lyosón.

Jóízlésű, pompaszerető magyar nagyurak, törökverő hősök, a közélet emberei építették, díszítették ezt a he­lyet  ... Tele volt kinccsel, értékes gyűjteményekkel, könyv­vel. A magyar műveltségnek, úri életformának volt a bás­tyája itt a muramelléki végvidéken. Amikor elhagytam ezt az ősi magyar várkastélyt, az volt a gondolatom: mily egyformán profán lesz az egyházi és világi műemlék, ha nem érezzük benne eredeti levegőjét. Mint mikor közönséges víz kerül az illatszeres üvegbe...

(A Dunántúli végek műemlékei)

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."